Πιπεριές τσίλι και μπούκοβο

Πιπεριές τσίλι και μπούκοβο

Η πιπεριά τσίλι είναι ένα φυτό, σαν καρπός είναι μικρός, κυλινδρικός και η κατάληξή του μυτερή. 

Το μπούκοβο προέρχεται από πιπεριές όπου ο καρπός συλλέγεται και αποξηραίνεται και έπειτα κόβεται σε μικρές νιφάδες.

Διατροφική Αξία:

Οι διαφορετικές ποικιλίες πιπεριάς  τσίλι έχουν περίπου την ίδια θερμιδική αξία που είναι περίπου 35-40 kcal/100 γρ. Το μπούκοβο (μεσογειακό τσίλι) με κατανάλωση  ½ κουταλάκι του γλυκού αποδίδει μόλις 2-5 θερμίδες.

Αποτελούν πηγή:

φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Α, C, B6, Κ και μαγγανίου.

Κύριο συστατικό: η καψαϊκίνη.

Στην καψαϊκίνη οφείλονται οι θετικές επιπτώσεις που έχουν στην υγεία αλλά ταυτόχρονα και η καυτή γεύση.

Οφέλη:

  • Ενισχύουν το μεταβολισμό
  • Βοηθούν στη μείωση της πείνας και την απώλεια βάρους
  • Βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
  • Έχουν αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
  • Βοηθούν στην πέψη της τροφής
  • Έχουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες

Δίνουν μία διαφορετική νότα σε όλες τις συνταγές και μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε πολλά φαγητά αλλά και ποτά σε ποσότητα ανάλογη με την αντοχή του καθενός στο καυτερό.

Συνταγές

  1. Φέτα ψητή: Προσθέτουμε φέτα σε πυρίμαχο γυάλινο ή πήλινο σκεύος από πάνω βάζουμε ντομάτα και πιπεριά πράσινη και κόκκινη σε ροδέλες ή κυβάκια, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και στην συνέχεια μπούκοβο ή αποξηραμένες πιπεριές τσίλι . Ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 15 λεπτά και σερβίρουμε ζεστό.
  2. Σούπα βελουτέ κολοκύθας: Βράζουμε σε μία κατσαρόλα κολοκύθα που έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια μέχρι να μαλακώσει καλά περίπου για 20 min σε χαμηλή φωτά με αλάτι και νερό σε μία άλλη κατσαρόλα βράζουμε κολοκύθι, καρότο, πιπεριά πράσινη και κόκκινη, κρεμμύδι και πράσο με αλάτι και νερό για περίπου 15 min σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε και αποξηραμένες πιπεριές τσίλι τα τελευταία 5 min. Στο τέλος δεν θέλουμε να έχει πάρα πολύ νερό καμία από τις δύο κατσαρόλες, προσθέτουμε την κολοκύθα στη κατσαρόλα με τα υπόλοιπα λαχανικά ώστε να πάρουν μία βράση όλα μαζί. Στη συνέχεια τα αλέθουμε όλα στο μίξερ ώστε να πάρουν την υφή της βελουτέ και προσθέτουμε λεμόνι και ελαιόλαδο. Σερβίρουμε με γιαούρτι μπoύκοβο και φύλλα δυόσμου.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα του άρθρου Αδαλή Αγγελική

Η Αγγελική είναι Επιστήμονας Τροφίμων και Διατροφής, έχοντας ολοκληρώσει τις αντίστοιχες σπουδές, ασχολείται με το αντικείμενο της από το 2015. Πρόσφατα αποφάσισε να ασχοληθεί και με την αρθρογραφία στο διαδίκτυο και το Βlog του Bioisland έχει την τιμή να φιλοξενεί τα άρθρα της στη Στήλη της Αγγελικής.

Στοιχεία επικοινωνίας: Αγγελική Αδαλή, τηλ: 6980969321, email: [email protected]

Αφήστε μια απάντηση